Pestki moreli nie są tak smaczną przekąską jak orzechy. Są dosyć gorzkie. Zresztą nie można jadać ich zbyt dużo; dwie, góra trzy dziennie. Ten limit wyznacza amigdalina – ich substancja aktywna biologicznie, która w większych dawkach może być toksyczna. Skąd więc tak wielka popularność pestek moreli? Nie zawsze „więcej” znaczy „lepiej” Na koniec [...]
Stan odżywienia organizmu odgrywa dużą rolę w kontekście utrzymywania poziomu energii w ciągu dnia oraz unikania wahań nastroju. Aspekty te regulowane są przez liczne przemiany fizjologiczne, w których uczestniczą zarówno białka, węglowodany, jak i tłuszcze, ale także składniki mineralne i witaminy. Wśród tych ostatnich na szczególną uwagę [...]
Żelazo jest głównym mikropierwiastkiem organizmu i musi być dostarczane z dietą dla zachowania zdrowia. Nie każda forma chemiczna żelaza jest jednak tak samo wartościowa z punktu widzenia odżywczego. Warto znać różnice pomiędzy nimi - mowa tutaj zwłaszcza o sytuacjach, kiedy dochodzi do różnego stopnia niedoborów i anemii, którą zagrożone może być [...]
Mleko matki jest optymalnym pokarmem dla wzrostu i rozwoju niemowląt. Wiadomo, że skład odżywczy tego mleka jest w pewnym stopniu związany z dietą kobiety karmiącej. Wątpliwości poddawana, jest kwestia, czy kobieta będąca wegetarianką lub weganką jest w stanie zapewnić dziecku pełnowartościowy pokarm. Musisz planować i mieć wiedzę Po raz kolejny [...]
Resweratrol, naturalny związek polifenolowy występujący obficie w winogronach, czerwonym winie, morwie i orzeszkach ziemnych, wykazuje właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe i wymiatające wolne rodniki. Zmienia też odpowiedź na infekcje grzybicze lub stres fizjologiczny. Jednak picie soku z winogron lub ich jedzenie [...]
Osoby nieco bardziej zaznajomione z tematyką zdrowia i wspomagania wysiłku fizycznego z pewnością przynajmniej słyszały o berberynie. Ten pozyskiwany z różnych roślin alkaloid, zyskuje coraz bardziej na popularności. Mimo tego, że jest o niej obecnie niezwykle głośno, to jej stosowanie nie jest niczym nowym. Często źródłem wielu inspiracji dla [...]
Jest to kolejne pokłosie pytań zasłyszanych w siłowni, podczas rozmowy początkujących „pakerów”. Faktycznie osoby rozmawiające mogły pochwalić się bardzo szczupłą sylwetką. Jeśli zatem podejdą z głową do swojej kariery na siłowni, mogą być wręcz idealnym materiałem dla trenerów personalnych i za pewien czas cieszyć się porządną muskulaturą. Czym [...]
Keczup wytwarza się z pomidorów, zanim więc odpowiemy na pytanie tytułowe, musimy spojrzeć na cechy, jakimi charakteryzuje się pomidor. Pomidor warzywo czy owoc? Jest to „odwieczne” pytanie. Według Encyklopedii Britannica możemy z powodzeniem nazywać pomidora zarówno owocem, jak i warzywem. Dlaczego? Gdy spojrzymy na pomidora pod kątem botanicznym [...]
Wszystkie skarby soi Produkty sojowe są zwykle podstawą diet wegańskich i wegetariańskich. Przede wszystkim z tego powodu, że soja jako jeden z niewielu pokarmów roślinnych dostarcza w miarę wartościowego białka, niewiele odbiegającego pod względem wartości biologicznej od białka pochodzenia zwierzęcego. Jednak białko to nie jedyny składnik soi, [...]
Magnez należy do najważniejszych pierwiastków mineralnych w diecie człowieka. Komponowanie diety pod kątem optymalizacji jego zawartości w organizmie nie zawsze jest jednak łatwe. Dodatkowym problemem przy staraniach o jak najlepszy stan odżywienia magnezem jest trudność w precyzyjnym oszacowaniu jego zawartości w ustroju. Magnez działa [...]
Izolat białka serwatkowego jest produktem, który ma na celu zwiększenie ilości spożywanego białka w diecie. Uznawany jest za suplement diety, gdyż wzbogaca dietę właśnie w białko ułatwiające odchudzanie i budowanie czystej masy mięśniowej. Dzięki jego naturalnemu pochodzeniu może być traktowany jako mleczny produkt spożywczy. Serwatka Mleko [...]
O probiotykach i bakteriach jelitowych słyszy się coraz częściej. Coraz bardziej szczegółowo bada się rolę mikrobioty jelitowej (kompozycji i obfitości zasiedlających przewód pokarmowy bakterii) w kontekście kształtowania ogólnego stanu zdrowia człowieka. Dużą uwagę naukowców zwraca metabolom, czyli skład chemiczny tego, co mikroorganizmy „zjedzą, [...]
Witamina E jest silnym antyoksydantem rozpuszczalnym w tłuszczach. Chroni błony komórkowe przed peroksydacją, a w konsekwencji przed uszkodzeniami wywoływanymi oddziaływaniem reaktywnych form tlenu. Stres oksydacyjny odgrywa rolę w rozwoju chorób neurodegeneracyjnych i przypisuje mu się główną rolę w starzeniu się tkanek (przynajmniej wg jednej z [...]
Według przeprowadzonych w dobrze kontrolowanych warunkach badań zielona herbata ma wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Naukowcy podali, że u osób dorosłych, z nadwagą odnotowano większe straty w ilości tkanki tłuszczowej, po zastosowaniu ekstraktu zielonej herbaty. Czego jeszcze można spodziewać się po zielonej herbacie? Zielonej herbacie [...]
Spirulina pochodzi z niebiesko-zielonych alg. Nazwa może odnosić się do wielu gatunków z rodzaju Arthrospira, a mianowicie platensis i maxima. Spirulina jest często używana jako wegańskie źródło białka i żelaza. Jest także źródłem wielu innych składników odżywczych i fitochemicznych. Niektórzy uważają, że dostarcza witaminę B12, ale w [...]
Rozmawiając o witaminie D, często spotkać się można z twierdzeniami, że skoro na zewnątrz jest słonecznie, to na parę miesięcy można zapomnieć o dbaniu o stan odżywienia tą witaminą. Idąc tym tokiem myślenia, należałoby się spodziewać, że mieszkańcy Południowej Europy, którzy większą część roku mają słoneczną pogodę, są w kontekście poziomu [...]
Przetworzona żywność nie bez powodu ma złą reputację. Na każdym kroku sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli [...]
Masło orzechowe bywa słabością wielu z nas. Choć krem/produkt tego typu nie ma prawa być nazywany masłem, to jednak mało kto używa innego nazewnictwa. Tak czy inaczej, jest przepyszne i może stanowić smakowity dodatek do wielu posiłków. Możesz dodać łyżkę do owsianki, posmarować nim omleta, wymieszać z jogurtem i owocami, zrobić kanapki z wafli [...]
Poziom witaminy D w organizmie można podnieść na wiele sposobów. Kiedy jednak dojdzie już do niedoboru tej niezbędnej substancji odżywczej, niektóre sposoby mogą się okazać niewystarczające. Warto wtedy wiedzieć, które źródła witaminy D są najskuteczniejsze w hamowaniu zaburzeń wynikających z niedoboru i wybrać opcję, która będzie sprzyjała [...]
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, poza tym, że muszą być spożywane z tłuszczami, aby się wchłonąć do organizmu, wykazują jeszcze pewne cechy wspólne i wspólne obszary oddziaływań. Przykładową parą witamin, która szczególnie często pojawia się w preparatach regulujących stan odżywienia, jest połączenie witamin D3 oraz K2. Na co pomaga witamina [...]